Durven kiezen voor mindfulness

20 januari 2016
Posted in Blog

Met 11 NBA-kampioenschappen als speler en coach is Phil Jackson een absolute grootheid in de wereld van basketball. Zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten wordt met respect en bewondering gesproken over de man die rond sterspelers als Michael Jordan, Shaquille O’Neal en Kobe Bryant subliem presterende teams wist te smeden. In de laatste 25 jaar is hij veruit de meest succesvolle coach in het Amerikaanse basketball geweest. Hiermee is hij een inspiratie voor vele coaches, ook in andere sporten.

Wat is nu zijn geheim? Wat maakt dat hij deze buitengewone resultaten heeft kunnen boeken? Natuurlijk heeft hij de beschikking gehad over een aantal zeer talentvolle spelers, misschien wel de besten van hun generatie. Ook zijn aanvallende systeem, de zogenaamde triangle offense, wordt door velen als een belangrijke factor beschouwd. Maar de fysieke, technische en tactische vaardigheden van zijn teams gaven nooit de doorslag. Phil Jackson slaagde er vooral altijd in om zijn teams mentaal ijzersterk te laten zijn. Mindfulness, onder andere door meditatie en zitten in stilte, is daarin de onderscheidende factor geweest. “One breath, one mind” is het streven van deze vooruitstrevende coach voor zijn teams geweest.

Toch hebben zijn ‘volgers’ zich vooral gericht op de meer tastbare onderdelen van zijn aanpak. Er zijn boeken volgeschreven over zijn tactische aanvalsplan en vele coaches hebben hun teams gemodelleerd naar de Chicago Bulls van de jaren ’90 en de LA Lakers van het daarop volgende decennium. Opvallend genoeg wordt er weinig aandacht besteed aan de minder harde kant van zijn aanpak. Wat is hier de oorzaak van? Je zou toch verwachten dat iedere coach die zijn huiswerk gedaan heeft en Phil Jackson als voorbeeld neemt, tot de conclusie moet komen dat dit een essentieel onderdeel is van zijn strategie.

De enkelingen die mindfulness ‘durven’ te gebruiken als belangrijk onderdeel van hun trainingsprogramma zijn zeer succesvol, zoals Steve Kerr, headcoach van NBA kampioen Golden State Warriors en Pete Carrol, headcoach van NFL kampioen Seattle Seahawks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Academie voor Mindfulness in Sport

We nodigen je uit om contact met ons op te nemen voor meer informatie over wat we voor jou of jouw organisatie kunnen betekenen.