De kracht van mindfulness

23 maart 2016
Posted in Blog

In de afgelopen twee jaar is de #1 van de wereld Novak Djokovic schier onaantastbaar op de ATP World Tour, de Serviër zegt hierover zelf: “Ik speel het beste tennis van mijn leven.”

De tekenen van de naderende overheersing van Djokovic waren te zien in 2011 toen hij, na een historische Davis Cup overwinning voor Servië, 41 wedstrijden (en 7 titels) ongeslagen bleef alvorens te worden gestopt door Roger Federer in de halve finale van Roland Garros. Djokovic heeft op dit moment meer dan het dubbele van het aantal punten als zijn naaste rivaal in de ATP Rankings, Andy Murray.

In een interview voorafgaand aan de Monte-Carlo Masters legt de 28-jarige Serviër uit dat het zijn geloof in de kracht van de geest en holistische benadering van zowel tennis als het leven zijn die hem in staat stellen zijn hoge niveau zo consequent te produceren en de niet aflatende druk te absorberen.

“Ik geloof heel erg in de kracht van de geest,” vertelt hij. “Als we onze geest net zoveel trainen als onze spieren en ons fysieke lichaam, dan kunnen we ons volledige potentieel bereiken en maximaliseren. We weten niet hoeveel we echt kunnen bereiken totdat we de mentaliteit hebben om altijd te willen leren en te verbeteren.”

“Ik geloof in de kracht van de geest en visualisatie, dat is een groot deel van mijn dagelijks leven. Ik weet dat ik geen invloed heb op wat er morgen of in de komende weken of maanden gebeuren. Maar ik kan wel goede, positieve ‘vibes’ naar de toekomst te sturen en er vervolgens alles aan doen wat in mijn macht ligt om klaar te zijn voor een wedstrijd. En dan, wanneer die wedstrijd komt, zal ik proberen om de kans te grijpen.”

“Het is mindfulness, waarmee ik mijn potentieel als een menselijk wezen weet te maximaliseren, elk aspect van mijn wezen, niet alleen fysiek, maar ook mentaal, emotioneel, spiritueel,” vervolgt Djokovic. “Ik probeer op een dagelijkse basis gedisciplineerd alle oefeningen uit te voeren die me goed, rustig en gelukkig doen voelen. Aan het eind van de dag, is dat het doel van het leven, innerlijke rust te hebben en gelukkig zijn, doen wat je graag doet en te genieten van elk moment.”

“In de afgelopen jaren ben ik er in geslaagd om mijn geest te trainen om zo veel mogelijk in het huidige moment te blijven en mij te richten op wat er gaat komen in het volgende moment. Natuurlijk, net als alle spelers, kijk ik vooruit probeer ik te plannen. Maar als het nodig is om als een ‘menselijke machine’ te functioneren, dan is dat enkel nodig in het huidige moment, in de huidige tijd. En wanneer die tijd komt, ga ik er meer over nadenken dan ik nu doe. ”

Djokovic

 

, ,

Academie voor Mindfulness in Sport

We nodigen je uit om contact met ons op te nemen voor meer informatie over wat we voor jou of jouw organisatie kunnen betekenen.