Winnen als bijproduct, niet als doel?

26 mei 2016
Posted in Blog
26 mei 2016 Peter Meurs

Nu de Golden State Warriors het record voor de meeste overwinningen in één seizoen in de historie van de NBA hebben overgenomen van de Chicago Bulls van Michael Jordan, is het interessant de vraag te stellen: ‘Wat is het geheim van dit team?’

Natuurlijk, het heeft vele ingrediënten, waaronder misschien wel de beste shooter in de historie van basketbal in Stephen Curry. Maar voor de velen die het basketbal de afgelopen jaren hebben bekeken, is er iets bijzonders aan het spel van de Warriors, voorbij Steph. Ze zijn ‘in sync’ op een manier zoals geen enkel ander team is geweest.

Basketball: NBA Playoffs: Golden State Warriors (L-R) Justin Holiday, Brandon Rush, Draymond Green and Stephen Curry laughing on bench during game vs Memphis Grizzlies at FedEx Forum. Game 6. Memphis, TN 5/15/2015 CREDIT: Greg Nelson (Photo by Greg Nelson /Sports Illustrated/Getty Images) (Set Number: X159589 TK1 )
Wat minder bekend is over de Warriors is dat een viertal zeer duidelijke kernwaarden het team begeleiden.
De 4 kernwaarden van de Warriors:

  1. Plezier
  2. Mindfulness
  3. Compassie
  4. Competitie

Deze waarden zijn kwaliteiten voor het leven, niet alleen voor basketbal. En dit is voor mij wat de Warriors anders maakt.

Terwijl de meeste teams vooral bezig om de sport fysiek onder de knie te krijgen, richten de Warriors zich ook op de mentale kant, met inbegrip van hun attitude en hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Winnen is een bijproduct, geen doel. Het komt voort uit een manier van leven die in de eerste plaats gebaseerd is op Plezier, Mindfulness (aanwezig zijn als je speelt), Compassie (voor jezelf en jouw teamgenoten bij het maken van fouten) en Competitie (strijden op het hoogste niveau).
Dit verschilt van het oude model van sport, dat voornamelijk bekeken word als herhalingen van bepaalde fysieke handelingen.

Met de Academie voor Mindfulness in Sport willen wij deze mentale vaardigheden beschikbaar maken voor elke sporter van elke leeftijd in een eenvoudige, directe en naar de sport vertaalde training.

De tijd kan niet meer rijp zijn, voor jeugdsport in het bijzonder. Dit is uitgegroeid tot een plaats van kritiek, druk, en frustratie …we moeten een andere manier vinden! En, zoals de Warriors hebben aangetoond, deze manier voelt niet alleen beter, maar zorgt er ook nog voor dat er meer wedstrijden gewonnen worden.

Mensen hebben altijd geprobeerd om zichzelf uit te dagen, waarbij de echte uitdaging van binnen is. We zijn blij om te starten met de eerste opleiding die dit innerlijke spel en deze innerlijke reis ondersteund voor sporters van alle leeftijden. Zodat zij met plezier alles uit zichzelf kunnen halen, zonder zich daarbij te hechten aan het resultaat.

GSW

Academie voor Mindfulness in Sport

We nodigen je uit om contact met ons op te nemen voor meer informatie over wat we voor jou of jouw organisatie kunnen betekenen.