27 augustus 2016 Roxanna van Erp

De bitterzoete nasmaak van Rio 2016 kopte de NRC donderdag, waar zilver niet goed genoeg bleek te zijn. Ondanks dat Nederland op de mondiale ladder niet onderdoet voor landen als Italië en sportnatie Australië, is de teleurstelling over het aantal medailles voelbaar. De ondergrens van 20 medailles werd niet gehaald.

Terugblikkend op een heerlijke sportzomer vol sportieve hoogtepunten en dieptepunten, zijn het vooral de “dieptepunten” die blijven hangen. Uiteraard geraakt door de fenomenale performance van Sanne Wevers en de geweldige race van Sharon van Rouwendaal. Wat een kippenvelmomenten! Maar ook de wedstrijden om het brons van beachvolleybalduo Meeuwsen en Brouwer, de volleybaldames, de hockeyheren en de handbaldames lieten mij als kijker op het puntje van mijn stoel zitten. Natuurlijk niet altijd met het gewenste resultaat, maar op de hockeyheren na was het toch fantastisch wat de volleybal- en handbaldames lieten zien. Ontzettend zuur om vierde te worden, maar wat waren we in Nederland trots dat ze het zo ver geschopt hadden.

Nu alle talkshows weer begonnen zijn, was het maandag meteen raak voor de “losers”. Die hadden een vlucht eerder genomen. Gegrepen werd ik door het interview dat Matthijs van Nieuwkerk had met topjudoka Henk Grol. Hij verteld over zijn slaapprobleem en hoe zijn obsessie voor Goud zijn nachten beheersen. Wat gunnen we Grol dat die wurgende aap van zijn schouders afglijdt en dat hij zich vrij in zijn hoofd gaat voelen.

Later op de avond schoof Femke Heemskerk aan bij Pauw. Eerder leefde ik al met haar mee toen ze vertelde over de demonen in haar hoofd. Wat had ik haar graag verteld dat het maar gedachten zijn en dat je ze meestal niet hoeft te geloven, omdat ze zo weinig feitelijkheden bevatten. De afgelopen periode gooide Heemskerk het roer om en koos ze voor een 180 graden ander trainingsregime. Spartaans op zijn zachts gezegd. Heemkerk: “Ik werd hier moe van het moe zijn.” Waar dat toe leidde is bekend.

Nou zeg ik niet dat mindfulness de remedie tegen alles is, maar wat gun ik hen beiden hoofd en schouders vrij van demonen en aapjes. Om niet bevangen te zijn door de veroordelende gedachten en meegesleept te worden door donkere emoties. Dat er ruimte is om ook de mooie dingen te zien en trots te zijn op alles wat ze bereikt hebben en vooral welk proces ze als mens doorlopen. Er zijn namelijk maar weinig mensen die zich kunnen aansluiten bij hun trackrecord. Ik besef me dat het hier nog (te) vroeg voor is. Dat het rouwproces pas net gestart is.

En wat had Hanneke Groenteman het bij het rechte eind toen ze in DWDD sprak over het commentaar van Lucia Rijker, nadat Noushka Fontijn het zilver won. Wat een compassie en wat een verfrissend geluid!

 

De afgelopen jaren is er ontzettend hard gewerkt aan het bouwen van een topsportinfrastructuur in Nederland en aan het creëren van een topsportklimaat. Zodat talenten zich nog beter kunnen ontwikkelen en het maximale uit zichzelf kunnen halen. Met als stip op de horizon een harde doelstelling die gehaald moet worden. Maar zonder de garantie. Want toeval is niet uit te sluiten. En dat maakt dat we massaal met z’n allen op het puntje van onze stoel zaten. Want dat is topsport. En dat is het leven.

Academie voor Mindfulness in Sport

We nodigen je uit om contact met ons op te nemen voor meer informatie over wat we voor jou of jouw organisatie kunnen betekenen.