Klaar?! Set?! Focus AAN!

1 maart 2018
Posted in Blog
1 maart 2018 Roxanna van Erp

Next play speed. De snelheid waarmee je de aandacht weer weet te richten op jouw taak. Bijvoorbeeld na het missen van een doelpoging, een misstap tijdens de start van een race etc. Geen ongewone situaties, maar situaties waar we vaak me te maken hebben gedurende de dag. Een teamgenoot die te laat is, jijzelf die te laat komt, een gemiste bus van een losse veter.

HOE BELANGRIJK IS HET?

Gewoon random omstandigheden dus. Een trio vraag die je op die geluks momenten kan stellen is: wat maakt het NU uit? Wij zijn geneigd op alles te reageren wat maar om onze aandacht schreeuwt. Vaak zonder dat wij ons er Kies van zijn. Voordat je het weet, zit je in een verhitte discussie ontmoette een teamgenoot terwijl je eigenlijk het ‘ game plan ‘ wilde bespreken. Dus wat is NU belangrijk?

AANDACHT AAN

Focus gaat op echt kalko waar je bent. Presteren kan alleen als je met je volle aandacht bij bent. Als je aandacht AAN staat. Dus niet in gedachten bij de training van gisteren van de wedstrijd van morgen. Maar de focus op je taak en de plek waar je nu bent gebogen. Neem contact op met je lijf maken, kan je hierbij dieren. De adem in je buik voelen van je voeten als je staat.

FOCUS OP DAT WAAR JE INVLOED OP HEBT

Vaak zijn we afgeleid door zaken waar we geen of weinig invloed op hebben. De tegenstander, de scheids, het materiaal. In plaats daarvan helpt het overzien en accepteren van de situatie, dat je over sommige dingen (op dat moment) geen controle hebt. En je focus vervolgens te richten op acties waar je wel controle over hebt. Je eigen acties.

RE-FOCUS SNEL

We trainen onze aandacht om Kies te zijn wanneer we onze focus (dreigen te) verliezen. Om daarna heel snel de focus weer te te herpakken. Wat het ook is dat je uit je spel haalt, je hebt de keuze om je focus weer op het spel te richten. Op je taak, op datgeen waar je op dat moment invloed op hebt. Je her-verbinden ontmoette het huidige moment.

Het mooie is dat je de focus kan trainen. Ieder moment weer. Niet alleen op het veld, maar ook Daarnaast. Het enige wat het van je vraagt is een keuze te maken. Een keuze voor wat nu belangrijk is.

Focus AAN!

, ,

Academie voor Mindfulness in Sport

We nodigen je uit om contact met ons op te nemen voor meer informatie over wat we voor jou of jouw organisatie kunnen betekenen.