Ready?! Set?! Focus AAN!

Eerder kon je kennis maken met Next Play Speed. De snelheid waarmee je de aandacht weer weet te richten op jouw taak. Bijvoorbeeld na het missen van goal, een misstap tijdens de start van een race etc. Geen ongewone situaties, maar situaties waar we vaak mee te maken hebben gedurende de dag. Een teamgenoot die te laat is, jijzelf die te laat komt, een gemiste bus of een losse veter.

HOE BELANGRIJK IS HET?

Gewoon random omstandigheden dus. Een belangrijke vraag die je op die momenten kan stellen is: Wat maakt het NU uit? We zijn geneigd op alles te reageren wat maar om onze aandacht schreeuwt. Vaak zonder dat we ons er bewust van zijn. Voordat je het weet, zit je in een verhitte discussie met een teamgenoot terwijl je eigenlijk het ‘game plan’ wilde bespreken. Dus wat is NU belangrijk?

AANDACHT AAN

Focus gaat over echt weten waar je bent. Presteren kan alleen als je er met je volle aandacht bij bent. Als je aandacht AAN staat. Dus niet in gedachten bij de training van gisteren of de wedstrijd van morgen. Maar de focus op je taak en de plek waar je nu bent. Contact met je lijf maken, kan je hierbij helpen. De adem in je buik voelen of je voeten als je staat.

FOCUS OP DAT WAAR JE INVLOED OP HEBT

Vaak zijn we afgeleid door zaken waar we geen of weinig invloed op hebben. De tegenstander. De scheids. Het materiaal. In plaats daarvan helpt het de situatie te overzien en te accepteren dat je over sommige dingen (op dat moment) geen controle hebt. En je focus vervolgens te richten op acties waar je wel controle over hebt. Je eigen acties.

RE-FOCUS SNEL

We trainen onze aandacht om bewust te zijn wanneer we onze focus (dreigen te) verliezen. Om daarna heel snel de focus weer te herpakken. Wat het ook is dat je uit je spel haalt, je hebt de keuze om je focus weer op het spel te richten. Op je taak, op datgeen waar je op dat moment invloed op hebt. Je her-verbinden met het huidige moment.

Het mooie is dat je de focus kan trainen. Ieder moment weer. Niet alleen op het veld, maar ook daarnaast. Het enige wat het van je vraagt is een keuze te maken. Een keuze voor wat nu belangrijk is.

Focus AAN!

Viervoudig Olympisch kampioen, Darya Domracheva (Wit-Rusland), tijdens de winterspelen in Pyeongchang, South Korea. 

Next play speed

Herken je deze situatie? Je staat op het veld en je breekt door de verdediging heen om vervolgens te scoren. Maar je mist. Wat gebeurt er vervolgens? Reageer je furieus en moeten je tegenstanders, teamgenoten of scheids het ontgelden? En nog interessanter, hoelang ben je hiermee bezig? Hoelang duurt het voordat je weer terug in het spel bent?

Read more

Zelfdeterminatietheorie, Sport en Mindfulness

Door Casper van der Spek

De positie van de coach in het leven van de sporter is even uniek als belangrijk, omdat de coach de sporter instrueert, zijn sportleven richting geeft en hij nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de sporter. In dit blog wordt er vanuit de zelfdeterminatietheorie (SDT) besproken wat het effect van de coaching stijl op de mentale gesteldheid en motivatie van de sporter kan zijn. Wanneer men de waarden van de SDT namelijk in het achterhoofd neemt zal dit leiden tot een optimaal functioneren van zowel sporter als de coach. Mindfulness kan hier op unieke wijze aan bijdragen.

Read more

De bitterzoete nasmaak van Rio

De bitterzoete nasmaak van Rio 2016 kopte de NRC donderdag, waar zilver niet goed genoeg bleek te zijn. Ondanks dat Nederland op de mondiale ladder niet onderdoet voor landen als Italië en sportnatie Australië, is de teleurstelling over het aantal medailles voelbaar. De ondergrens van 20 medailles werd niet gehaald.

Terugblikkend op een heerlijke sportzomer vol sportieve hoogtepunten en dieptepunten, zijn het vooral de “dieptepunten” die blijven hangen. Uiteraard geraakt door de fenomenale performance van Sanne Wevers en de geweldige race van Sharon van Rouwendaal. Read more

3 manieren om meer mindful te zijn als sporter

De afgelopen decennia is het aantal onderzoeken naar de effecten van mindfulness exponentieel gegroeid. Ook kan je geen lifestylemagazine openslaan of de stilteretraites en meditatiecursussen vliegen je om de oren. Wat betekent dat het nu eigenlijk ‘mindful’ zijn?

Volgens Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de Mindfulness Based Stress Reduction training, betekent mindful zijn dat je in staat bent om met gerichte aandacht in dit moment te zijn zonder oordeel, maar juist met een open en nieuwsgierige houding. Read more

Winnen als bijproduct, niet als doel?

Nu de Golden State Warriors het record voor de meeste overwinningen in één seizoen in de historie van de NBA hebben overgenomen van de Chicago Bulls van Michael Jordan, is het interessant de vraag te stellen: ‘Wat is het geheim van dit team?’

Natuurlijk, het heeft vele ingrediënten, waaronder misschien wel de beste shooter in de historie van basketbal in Stephen Curry. Maar voor de velen die het basketbal de afgelopen jaren hebben bekeken, is er iets bijzonders aan het spel van de Warriors, voorbij Steph. Ze zijn ‘in sync’ op een manier zoals geen enkel ander team is geweest.

Read more

It all starts in the mind

Wanneer we het over mindfulness en sport hebben, dan volgt vaak in één adem de naam van Phil, Zen Master, Jackson. Als enige coach in de geschiedenis van de NBA wist Jackson elf titels te bemachtigen. Sterspelers Michael Jordan en Kobe Bryant maakten onder andere onderdeel uit van deze ‘winning teams’. Wat niet veel mensen weten is dat Jackson bijgestaan werd door mindfulness trainer, George Mumford. Hij deelde zijn ervaringen in zijn boek, ‘The Mindful Athlete’.

Read more

De kracht van mindfulness

In de afgelopen twee jaar is de #1 van de wereld Novak Djokovic schier onaantastbaar op de ATP World Tour, de Serviër zegt hierover zelf: “Ik speel het beste tennis van mijn leven.”

De tekenen van de naderende overheersing van Djokovic waren te zien in 2011 toen hij, na een historische Davis Cup overwinning voor Servië, 41 wedstrijden (en 7 titels) ongeslagen bleef alvorens te worden gestopt door Roger Federer in de halve finale van Roland Garros. Djokovic heeft op dit moment meer dan het dubbele van het aantal punten als zijn naaste rivaal in de ATP Rankings, Andy Murray.

Read more

Durven kiezen voor mindfulness

Met 11 NBA-kampioenschappen als speler en coach is Phil Jackson een absolute grootheid in de wereld van basketball. Zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten wordt met respect en bewondering gesproken over de man die rond sterspelers als Michael Jordan, Shaquille O’Neal en Kobe Bryant subliem presterende teams wist te smeden. In de laatste 25 jaar is hij veruit de meest succesvolle coach in het Amerikaanse basketball geweest. Hiermee is hij een inspiratie voor vele coaches, ook in andere sporten. Read more